
A tojás ősidők óta az emberiség egyik legalapvetőbb és legértékesebb tápláléka: elsőrendű, teljes értékű fehérje- és tökéletes zsírösszetétele mellett bőséges forrása a vitaminoknak és fontos ásványi anyagoknak.
Amellett, hogy igazi vitaminbomba, az egyik legjobban hasznosuló fehérjeforrás is, biológiaiértéke az anyatejhez hasonlóan 100, hiszen a szénhidráton és a C-vitaminon kívül majdnemaz összes anyagot tartalmazza, ami az emberi táplálkozáshoz szükséges, ráadásul teljesen hasznosuló formában.
Rendszeres fogyasztása évezredekre nyúlik vissza. Nagy a biológiai értéke, ezért – némi túlzással – egyedüli ételként is megállná a helyét, szénhidráttal és rosttal körítve, C-vitaminnal kiegészítve. Egy egész tojás energiatartalma 75 kcal. Más ételekhez képest igen kicsit a kalóriaértéke, ezért is építenek rá fogyókúrákat sikerrel, hiszen elsőrendű fehérjékben dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.
A tojás az anyatej után a legjobb minőségű ételünk, mellesleg az emberiség legelterjedtebb fehérjeforrása. A tojásételek legnagyobb előnye, hogy ételeink közül a legjobban működtetik a gyomor- és bélrendszer emésztését és az anyagcseréért döntően felelős szakaszát, ráadásul könnyen fogyasztható mennyiségben.
Dr. Légrády Péter, belgyógyász
Tojás kisokos könyv letöltése pdf-ben
Készült a Baromfi Termék Tanács megbízásából.
Végy egy tojást!
Tojásos fogások
A tyúk tojása a maga nemében egy csoda. Mestermű a javából, tele értékes tápanyagokkal, aminek tökéletes csomagolásáról is gondoskodott a természet. Benne van minden, ami nélkülözhetetlen az élethez: fehérje, vitaminok, ásványi anyagok. Ezért becsüljük meg, és ismerjük el értékeit!
Receptkönyv letöltése pdf-ben
Készült a Baromfi Termék Tanács megbízásából.
A 10 legjobb tojásos étel
A tojás a magyar konyha egyik legkedveltebb alapanyaga, de nemzetközileg is az élvonalba tartozik. Tápláló, laktató, ízletes és nem utolsó sorban egészséges ételek készíthetők belőle. A tojást sokféleképpen el lehet készíteni. Jöjjön a top 10 tojásos recept!
A tojás esetében is mérvadó, hogy érdemes mértékkel fogyasztani, de a változatos étrendből nem érdemes kihagyni, hiszen bővelkedik Omega-3 zsírsavakban, B12-vitaminban és a kevés táplálékban fellelhető D-vitaminban is. A B12-vitamin támogatja az agy működését, elősegíti a vérképzést. A D-vitamin és az Omega-3 zsírsavak szintén ezekre gyakorolnak pozitív hatást.
A 10 legjobb tojásos étel cikk itt olvasható – 21napalatt.hu


