
A jérce takarmányozásának alapja a visszafogott növekedésre és takarmányozásra épül, mivel a hajtatott növekedés és az intenzív takarmányozás felgyorsítja az ivarérést, ami a jércék korai tojástermelését okozza.
A túlságosan korán beindult tojástermelés eredményeként a tyúkok hosszú ideig csak apró, nehezen eladható tojásokat tojnak. A gazdaságos tojástermelés eléréséhez a nevelési időszakban folyamatosan ellenőrizni kell az állomány fejlődését, és szükség esetén módosítani kell a takarmányozáson.
A tojó jércék nevelésének első szakaszában a takarmány szerényebb energiatartalmú, emellett a nyersfehérje-, illetve az aminosav-tartalma is kevesebb.
A takarmányokat általában dercés formában, vagy ma már sok esetben morzsázottan etetik. A tojó jércék fejlődésének kezdeti növekedési fázisában általában nem szokás a takarmányfelvétel korlátozása, ezért ebben az időszakban ad libitum takarmányozást szoktak alkalmazni.
A jércenevelés második szakaszának takarmányozása során a növekedés és a fejlődés okszerű visszafogása és mérséklése a cél. A tojó jércék növekedését vagy az etetett takarmány bel-tartalmával szokták csökkenteni, vagy a kiosztott takarmány mennyiségének korlátozásával, esetleg mindkettőt alkalmazzák.
A jércenevelő takarmányok összeállításánál a fő cél a növekedés és az ivarérés késleltetése, ezért a tápok alacsonyabb, 15-18 % közötti nyersfehérjét tartalmaznak, ugyanakkor ezek a tápok nem csak fehérjében, hanem aminosav szintekben is szerényebbek.
A jércenevelési időszakot követően a tojó időszakra történő zökkenőmentes átállás érdekében a két fázis közötti átmeneti takarmányt érdemes etetni, amelyet előtojónak vagy tojó előkészítő tápnak neveznek. Ennek az átmeneti fázisnak a legfőbb célja, hogy megteremtse a zökkenőmentes átmenetet a jércenevelési időszak és a tojástermelési időszak takarmányozása között. Az előtojó takarmány emelt kalcium szintjének célja, hogy a tojástermelés kezdetére feltöltse a madár kalciumraktározásra képes csontjait, és ezzel megteremtse a rövid időn belül meginduló tojástermelés alapjait.
Forrás: http://jogazda.com/


