• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to footer

Jérce nevelés - Trepák és Társa Kft.

Jérce- és gyöngytyúknevelés természethű, hozzáértő gazdaságból.

  • Főoldal
  • Rólunk
  • Takarmányozás
  • Gyöngytyúk
  • Receptek
    • Tojásos receptek
    • Szárnyas receptek
    • Gyöngytyúk receptek
  • Kapcsolat
  • Széchenyi 2020

Gyöngytyúk

Gyöngytyúk

A gyöngytyúk nemhiába tartozik a fácánfélék családjához, komoly versenyre is kel a “királyi” vaddal, pedig régóta ott kapirgál a vidéki kúriák udvarán. Levesnek, egyben sültnek egyaránt alkalmas, de párolva, különböző mártásokkal tálalva mindig is ünnepi étel volt.

Sok helyen díszmadárnak is tekintik, s úgy tartják, mint a pávát. Nagyon szép a tollazata, sötét alapon fehér gyöngyfoltokkal tarkázott, igaz, a hangja sem kellemesebb a páváénál. A legjobb pecsenyék egyikét szolgáltatja. Régebben, hogy vadjellege teljesen kidomborodjék, nem vágták el a nyakát, mint valami közönséges csirkének, hanem megfojtották, hogy vére ne folyjon. Ezután fácán módjára bántak vele az elkészítés folyamán. Húsa határozottan emlékeztet a vadszárnyasok húsára. Kiváltképp a melle ínyencfalat. Konyhai vonatkozásban igen sokrétűen használjuk fel.

Gyöngytyúk receptek

Néhány lehetőségtől és alkalomtól eltekintve a gyöngytyúk fagyasztott állapotban, fóliába csomagolva kerül forgalomba. A fagyasztott gyöngytyúkot a felhasználás előtt fel kell olvasztani. A felolvasztás helyesen megválasztott módja a későbbiek folyamán elkészített ételünk minőségét, élvezeti értékét nagyban befolyásolni fogja. Gyakori az a megoldás, hogy a mélyhűtőből kivett szárnyast hideg, sőt langyos vízbe teszik a gyorsabb olvasztás miatt. Mi történik ilyenkor a hússal? A hússejtekben megfagyott, úgynevezett szabad víz kristályai a hússejtek falát szétroncsolják, amelynek következtében igen értékes húsnedvek, íz anyagok nem az ételbe, hanem az áztatóvízbe kerülnek. Ennek következtében még a legjobb minőségű, legnagyobb hozzáértéssel és gonddal előállított étel is közepes értékűvé silányul.

Mi tehát a felolvasztás egyetlen helyes módja? A szárnyast a hűtőszekrényből kivesszük, a csomagolóanyagot eltávolítjuk róla, majd tiszta konyharuhával letakarva  lassan felengedjük. Igen fontos szabály, hogy a már felolvasztott húst azonnal fel kell használni. További, hűtőszekrényben történő tárolása vagy visszafagyasztása komoly egészségkárosító következményekkel járhat. A gyöngytyúk általában erősen tokos, előfordulhat, hogy a mélyhűtött tyúk bőrében is maradt belőle. Sokan nem bajlódnak a tok kiszedésével, hanem lehúzzák a gyöngytyúk bőrét.

Forrás: Origo.hu / Magyar Konyha

Footer

Baromfitartó telepek korszerűsítése
A Trepák és Társa Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Kft. által elnyert
vissza nem térítendő támogatás részleteiről itt olvashat.

Széchenyi 2020 program logója

KAPCSOLAT
Trepák és Társa Kft.
6041 Kerekegyháza, Zrínyi u. 35.
Mobil: +36 30 963 7783
E-mail: info@jerceneveles.hu

Cégünk logója, amelyen egy csirke sétál a napsütésben

  • Adatkezelési Tájékoztató

Copyright © 2025 Trepák és Társa Kft. | Készítette: boraszatmarketing.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletek az Adatkezelési Tájékoztatóban.
Elfogadom
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.