
A gyöngytyúk nemhiába tartozik a fácánfélék családjához, komoly versenyre is kel a “királyi” vaddal, pedig régóta ott kapirgál a vidéki kúriák udvarán. Levesnek, egyben sültnek egyaránt alkalmas, de párolva, különböző mártásokkal tálalva mindig is ünnepi étel volt.
Sok helyen díszmadárnak is tekintik, s úgy tartják, mint a pávát. Nagyon szép a tollazata, sötét alapon fehér gyöngyfoltokkal tarkázott, igaz, a hangja sem kellemesebb a páváénál. A legjobb pecsenyék egyikét szolgáltatja. Régebben, hogy vadjellege teljesen kidomborodjék, nem vágták el a nyakát, mint valami közönséges csirkének, hanem megfojtották, hogy vére ne folyjon. Ezután fácán módjára bántak vele az elkészítés folyamán. Húsa határozottan emlékeztet a vadszárnyasok húsára. Kiváltképp a melle ínyencfalat. Konyhai vonatkozásban igen sokrétűen használjuk fel.
Néhány lehetőségtől és alkalomtól eltekintve a gyöngytyúk fagyasztott állapotban, fóliába csomagolva kerül forgalomba. A fagyasztott gyöngytyúkot a felhasználás előtt fel kell olvasztani. A felolvasztás helyesen megválasztott módja a későbbiek folyamán elkészített ételünk minőségét, élvezeti értékét nagyban befolyásolni fogja. Gyakori az a megoldás, hogy a mélyhűtőből kivett szárnyast hideg, sőt langyos vízbe teszik a gyorsabb olvasztás miatt. Mi történik ilyenkor a hússal? A hússejtekben megfagyott, úgynevezett szabad víz kristályai a hússejtek falát szétroncsolják, amelynek következtében igen értékes húsnedvek, íz anyagok nem az ételbe, hanem az áztatóvízbe kerülnek. Ennek következtében még a legjobb minőségű, legnagyobb hozzáértéssel és gonddal előállított étel is közepes értékűvé silányul.
Mi tehát a felolvasztás egyetlen helyes módja? A szárnyast a hűtőszekrényből kivesszük, a csomagolóanyagot eltávolítjuk róla, majd tiszta konyharuhával letakarva lassan felengedjük. Igen fontos szabály, hogy a már felolvasztott húst azonnal fel kell használni. További, hűtőszekrényben történő tárolása vagy visszafagyasztása komoly egészségkárosító következményekkel járhat. A gyöngytyúk általában erősen tokos, előfordulhat, hogy a mélyhűtött tyúk bőrében is maradt belőle. Sokan nem bajlódnak a tok kiszedésével, hanem lehúzzák a gyöngytyúk bőrét.
Forrás: Origo.hu / Magyar Konyha


