
Gyöngytyúkhúsleves nagyi módra
Hozzávalók (4-6 személyre): 1 db gyöngytyúk (kb. 1,5 kg), 20 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyemgyökér, 2 db zellergumó, 1 db vöröshagyma, 1/4 köteg petrezselyem, 3 db húsleveskocka, 15 dkg tészta (szarvacska)
A jól megtisztított, megmosott gyöngytyúkot zsineggel formázzuk, azaz a lábakat és a szárnyakat a testhez kötjük, majd kockákból készült húslevesben feltesszük főni. A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, megmossuk, majd nagyobb darabokra vágjuk. Kb. 1-1,5 órai lassú forralás után hozzáadjuk a leveshez. Készre főzzük. Tálaláskor a gyöngytyúkot negyedekbe daraboljuk, leves tálba helyezzük, a zöldséggel és a kifőzött tésztával együtt. Rámerjük a forró levest, és tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel.
Elkészítési idő: 150 perc
Egy adag: 2140 kJ/510 kcal
Ajánlott ital: Zöldveltelini száraz fehérbor
Gyöngytyúk kelkáposzta-fészekben
Hozzávalók (4-6 személyre): 1,80 kg gyöngytyúk, 8 cl étolaj, 1,5 kg kelkáposzta, 6 dkg vaj, 10 dkg angolszalonna, 15 dkg füstölt kolbász, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg vöröshagyma, törött bors, kakukkfű, szegfűszeg, 1 mokkáskanál KNORR Delikát ételízesítő
A gyöngytyúkot kívül-belül megsózzuk, forró olajjal leöntve, a sütőbe téve 5-6 percig sütjük. A külső leveleitől megtisztított kelkáposzta torzsáját kivágjuk, majd a kelkáposztafejet negyedekbe vágjuk. Forrásban lévő, Delikát ételízestős vízbe téve néhány percig főzzük, majd kivéve jól lecsepegtetjük. Megsózzuk, és meghintjük törött borssal. Egy megfelelő nagyságú lábast vajjal kikenünk, aljára sorba rakjuk a kelkáposzta felét. Ráhelyezzük a feldarabolt, elősütött gyöngytyúkot. Rászórjuk a kockákra vágott angolszalonnát és a kockákra szelt füstölt kolbászt. Erre tesszük a karikákra darabolt sárgarépát és két kisebb fej vöröshagymát, amelyekbe néhány szem szegfűszeget szúrunk. Törött borssal, kakukkfűvel fűszerezzük, és betakarjuk a megmaradt kelkáposztával. 2-3 dl vizet aláöntve, letakarva a sütőben készre pároljuk.
Elkészítési idő: 75 perc
Egy adag: 2090 kJ/500 kcal
Ajánlott ital: Olaszrizling száraz fehérbor
Gyöngytyúk, ahogy a szőlőhegyen készítik
Hozzávalók (4-6 személyre): 1,80 kg gyöngytyúk, 5 dkg liszt, 8 dkg vaj, 10 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg paradicsom, 4 dl fehérbor, törött bors, kakukkfű, gyömbér, só
A megmosott és feldarabolt gyöngytyúkot megsózzuk, törött borssal meghintjük, majd lisztbe mártjuk. Lábasban vajat hevítünk, a szárnyas darabokat beletéve szép pirosra sütjük. Kevés vízzel felengedjük, és fedő alatt pároljuk. Amikor a hús megpuhult, kiszedjük, és egy másik lábasba tesszük. A párolásból visszamaradt vajat addig melegítjük, ameddig a hozzáadott víz elpárolog. Ehhez tesszük a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a lehéjazott, kockákra darabolt paradicsomot, és feleresztjük fehérborral. Amikor felforrt, a gyöngytyúkra öntjük. Kakukkfűvel, reszelt gyömbérrel ízesítjük, és még 4-5 percig takarék lángon forraljuk. Párolt rizst adunk mellé.
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2343 kJ/560 kcal
Ajánlott ital: Olaszrizling száraz fehérbor
Tepsiben sült gyöngytyúk zöldségágyon
Hozzávalók: 1 db gyöngytyúk (kb. 1,5 kg), 10 dkg bacon, 1,5 dl étolaj, só, bors, majoránna, kakukkfű, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg cukkini, 10 dkg alma, 10 dkg zeller, 1 dl fehérbor
A megtisztított gyöngytyúkot kívül-belül bedörzsöljük a fűszerekkel, majd a hosszúra vágott, vékony szalonnaszeletekkel körültekerjük. Tepsibe tesszük, az olajhoz hozzáöntünk 1,5 dl vizet, lefedjük alufóliával, és 20-25 percig 180 fokon sütjük. Levesszük a fóliát, és a bort is hozzáadva, locsolgatva még 20-25 percig pirosra sütjük. Közben a zöldségeket nagyobb darabokra vágva vízben megfőzzük. A gyöngytyúkot a pecsenyelével meglocsolt zöldségágyra helyezve tálaljuk.
Elkészítési idő: 75 perc
Egy adag: 1930 kJ/460 kcal
Ajánlott ital: Sauvignon blanc száraz fehérbor
Gyöngytyúk húsa citromos paradicsommártásban
Hozzávalók (4-6 személyre): 1,80 kg gyöngytyúk, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg zeller, 5 dkg vöröshagyma, 1 szál zeller zöldje, 5 cl étolaj, 6 dkg liszt, 20 dkg paradicsompüré, 5 dkg cukor, 1/2 db citrom, egész bors, KNORR Delikát ételízesítő
A gyöngytyúkot negyedekbe vágjuk, és egy lábasba helyezzük. Annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Beletesszük a karikákra vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert, vöröshagymát és a zeller zöldjét. Ételízesítővel, egész borssal ízesítjük, és fedővel letakarva, takaréklángon a húst puhára pároljuk. Világos rántást készítünk, hozzákeverjük a paradicsompürét, majd a gyöngytyúk átszűrt levével felengedjük, és habverővel simára keverjük. Sóval, cukorral, citromlével, reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd a szárnyas húsra öntjük az ízes, forró paradicsommártást. Főtt burgonyával tálaljuk.
Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2600 kJ/620 kcal
Ajánlott ital: villányi száraz vörösbor
Francia gyöngytyúkragu
Hozzávalók (4-6 személyre): 1,80 kg gyöngytyúk, 8 cl étolaj, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg vöröshagyma, 4 dkg liszt, 2 gerezd fokhagyma, 3 dl vörösbor, 10 dkg gomba, 5 dkg füstölt szalonna, 15 dkg gyöngyhagyma, 3 cl brandy, törött bors, kakukkfű, KNORR Delikát ételízesítő
A gyöngytyúkot feldaraboljuk, megsózzuk, megborsozzuk, és a felhevített olajban a darabokra vágott sárgarépával, vöröshagymával megpirítjuk. Leöntjük róla az olajat, megszórjuk liszttel, hozzátesszük az összezúzott fokhagymát, jól összekeverjük, és néhány percre a forró sütőbe toljuk. A sütőből kivéve hozzáöntjük a vörösbort, a vizet, és felforraljuk. Beletesszük a gombát, kakukkfűvel, egy csipet ételízesítővel fűszerezzük, és fedővel letakarva, a sütőbe téve, a húst puhára pároljuk. A csíkokra vágott füstölt szalonnát üvegesre pirítjuk, zsírjában megpároljuk a gyöngyhagymát. A megpuhult szárnyas húst az edényből kiemeljük, a mártáshoz adjuk a pirított szalonnát, a gyöngyhagymát és jól összeforraljuk. Végül belekeverjük a brandyt.
Tálaláshoz a tál közepébe rendezzük a gyöngytyúkdarabokat, ráöntjük a raguját, és vajban megpirított fehér kenyeret kínálunk hozzá.
Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 2299 kJ/549 kcal
Ajánlott ital: Chardonnay száraz fehérbor
Forrás: Origo.hu / Magyar Konyha


