• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to footer

Jérce nevelés - Trepák és Társa Kft.

Jérce- és gyöngytyúknevelés természethű, hozzáértő gazdaságból.

  • Főoldal
  • Rólunk
  • Takarmányozás
  • Gyöngytyúk
  • Receptek
    • Tojásos receptek
    • Szárnyas receptek
    • Gyöngytyúk receptek
  • Kapcsolat
  • Széchenyi 2020

Gyöngytyúk receptek

Gyöngytyúk receptek

Gyöngytyúkhúsleves nagyi módra

Hozzávalók (4-6 személyre): 1 db gyöngytyúk (kb. 1,5 kg), 20 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyemgyökér, 2 db zellergumó, 1 db vöröshagyma, 1/4 köteg petrezselyem, 3 db húsleveskocka, 15 dkg tészta (szarvacska)

A jól megtisztított, megmosott gyöngytyúkot zsineggel formázzuk, azaz a lábakat és a szárnyakat a testhez kötjük, majd kockákból készült húslevesben feltesszük főni. A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, megmossuk, majd nagyobb darabokra vágjuk. Kb. 1-1,5 órai lassú forralás után hozzáadjuk a leveshez. Készre főzzük. Tálaláskor a gyöngytyúkot negyedekbe daraboljuk, leves tálba helyezzük, a zöldséggel és a kifőzött tésztával együtt. Rámerjük a forró levest, és tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel.

Elkészítési idő: 150 perc
Egy adag: 2140 kJ/510 kcal
Ajánlott ital: Zöldveltelini
száraz fehérbor



Gyöngytyúk kelkáposzta-fészekben

Hozzávalók (4-6 személyre): 1,80 kg gyöngytyúk, 8 cl étolaj, 1,5 kg kelkáposzta, 6 dkg vaj, 10 dkg angolszalonna, 15 dkg füstölt kolbász, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg vöröshagyma, törött bors, kakukkfű, szegfűszeg, 1 mokkáskanál KNORR Delikát ételízesítő

A gyöngytyúkot kívül-belül megsózzuk, forró olajjal leöntve, a sütőbe téve 5-6 percig sütjük. A külső leveleitől megtisztított kelkáposzta torzsáját kivágjuk, majd a kelkáposztafejet negyedekbe vágjuk. Forrásban lévő, Delikát ételízestős vízbe téve néhány percig főzzük, majd kivéve jól lecsepegtetjük. Megsózzuk, és meghintjük törött borssal. Egy megfelelő nagyságú lábast vajjal kikenünk, aljára sorba rakjuk a kelkáposzta felét. Ráhelyezzük a feldarabolt, elősütött gyöngytyúkot. Rászórjuk a kockákra vágott angolszalonnát és a kockákra szelt füstölt kolbászt. Erre tesszük a karikákra darabolt sárgarépát és két kisebb fej vöröshagymát, amelyekbe néhány szem szegfűszeget szúrunk. Törött borssal, kakukkfűvel fűszerezzük, és betakarjuk a megmaradt kelkáposztával. 2-3 dl vizet aláöntve, letakarva a sütőben készre pároljuk.

Elkészítési idő: 75 perc
Egy adag: 2090 kJ/500 kcal
Ajánlott ital: Olaszrizling száraz fehérbor


Gyöngytyúk, ahogy a szőlőhegyen készítik

Hozzávalók (4-6 személyre): 1,80 kg gyöngytyúk, 5 dkg liszt, 8 dkg vaj, 10 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg paradicsom, 4 dl fehérbor, törött bors, kakukkfű, gyömbér, só

A megmosott és feldarabolt gyöngytyúkot megsózzuk, törött borssal meghintjük, majd lisztbe mártjuk. Lábasban vajat hevítünk, a szárnyas darabokat beletéve szép pirosra sütjük. Kevés vízzel felengedjük, és fedő alatt pároljuk. Amikor a hús megpuhult, kiszedjük, és egy másik lábasba tesszük. A párolásból visszamaradt vajat addig melegítjük, ameddig a hozzáadott víz elpárolog. Ehhez tesszük a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a lehéjazott, kockákra darabolt paradicsomot, és feleresztjük fehérborral. Amikor felforrt, a gyöngytyúkra öntjük. Kakukkfűvel, reszelt gyömbérrel ízesítjük, és még 4-5 percig takarék lángon forraljuk. Párolt rizst adunk mellé.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2343 kJ/560 kcal
Ajánlott ital: Olaszrizling száraz fehérbor


Tepsiben sült gyöngytyúk zöldségágyon

Hozzávalók: 1 db gyöngytyúk (kb. 1,5 kg), 10 dkg bacon, 1,5 dl étolaj, só, bors, majoránna, kakukkfű, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg cukkini, 10 dkg alma, 10 dkg zeller, 1 dl fehérbor

A megtisztított gyöngytyúkot kívül-belül bedörzsöljük a fűszerekkel, majd a hosszúra vágott, vékony szalonnaszeletekkel körültekerjük. Tepsibe tesszük, az olajhoz hozzáöntünk 1,5 dl vizet, lefedjük alufóliával, és 20-25 percig 180 fokon sütjük. Levesszük a fóliát, és a bort is hozzáadva, locsolgatva még 20-25 percig pirosra sütjük. Közben a zöldségeket nagyobb darabokra vágva vízben megfőzzük. A gyöngytyúkot a pecsenyelével meglocsolt zöldségágyra helyezve tálaljuk.

Elkészítési idő: 75 perc
Egy adag: 1930 kJ/460 kcal
Ajánlott ital: Sauvignon blanc száraz fehérbor



Gyöngytyúk húsa citromos paradicsommártásban

Hozzávalók (4-6 személyre): 1,80 kg gyöngytyúk, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg zeller, 5 dkg vöröshagyma, 1 szál zeller zöldje, 5 cl étolaj, 6 dkg liszt, 20 dkg paradicsompüré, 5 dkg cukor, 1/2 db citrom, egész bors, KNORR Delikát ételízesítő

A gyöngytyúkot negyedekbe vágjuk, és egy lábasba helyezzük. Annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Beletesszük a karikákra vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert, vöröshagymát és a zeller zöldjét. Ételízesítővel, egész borssal ízesítjük, és fedővel letakarva, takaréklángon a húst puhára pároljuk. Világos rántást készítünk, hozzákeverjük a paradicsompürét, majd a gyöngytyúk átszűrt levével felengedjük, és habverővel simára keverjük. Sóval, cukorral, citromlével, reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd a szárnyas húsra öntjük az ízes, forró paradicsommártást. Főtt burgonyával tálaljuk.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2600 kJ/620 kcal
Ajánlott ital: villányi száraz vörösbor



Francia gyöngytyúkragu

Hozzávalók (4-6 személyre): 1,80 kg gyöngytyúk, 8 cl étolaj, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg vöröshagyma, 4 dkg liszt, 2 gerezd fokhagyma, 3 dl vörösbor, 10 dkg gomba, 5 dkg füstölt szalonna, 15 dkg gyöngyhagyma, 3 cl brandy, törött bors, kakukkfű, KNORR Delikát ételízesítő

A gyöngytyúkot feldaraboljuk, megsózzuk, megborsozzuk, és a felhevített olajban a darabokra vágott sárgarépával, vöröshagymával megpirítjuk. Leöntjük róla az olajat, megszórjuk liszttel, hozzátesszük az összezúzott fokhagymát, jól összekeverjük, és néhány percre a forró sütőbe toljuk. A sütőből kivéve hozzáöntjük a vörösbort, a vizet, és felforraljuk. Beletesszük a gombát, kakukkfűvel, egy csipet ételízesítővel fűszerezzük, és fedővel letakarva, a sütőbe téve, a húst puhára pároljuk. A csíkokra vágott füstölt szalonnát üvegesre pirítjuk, zsírjában megpároljuk a gyöngyhagymát. A megpuhult szárnyas húst az edényből kiemeljük, a mártáshoz adjuk a pirított szalonnát, a gyöngyhagymát és jól összeforraljuk. Végül belekeverjük a brandyt.
Tálaláshoz a tál közepébe rendezzük a gyöngytyúkdarabokat, ráöntjük a raguját, és vajban megpirított fehér kenyeret kínálunk hozzá.

Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 2299 kJ/549 kcal
Ajánlott ital: Chardonnay száraz fehérbor


Forrás: Origo.hu / Magyar Konyha

Footer

Baromfitartó telepek korszerűsítése
A Trepák és Társa Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Kft. által elnyert
vissza nem térítendő támogatás részleteiről itt olvashat.

Széchenyi 2020 program logója

KAPCSOLAT
Trepák és Társa Kft.
6041 Kerekegyháza, Zrínyi u. 35.
Mobil: +36 30 963 7783
E-mail: info@jerceneveles.hu

Cégünk logója, amelyen egy csirke sétál a napsütésben

  • Adatkezelési Tájékoztató

Copyright © 2025 Trepák és Társa Kft. | Készítette: boraszatmarketing.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletek az Adatkezelési Tájékoztatóban.
Elfogadom
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.